ТЕРИГА АЖИН ТУШМАСЛИГИ УЧУН НИМАЛАР БИЛАН ОЗИҚЛАНИШ КЕРАК: 14 ТА ФОЙДАЛИ МАХСУЛОТ.

ТЕРИГА АЖИН ТУШМАСЛИГИ УЧУН НИМАЛАР БИЛАН ОЗИҚЛАНИШ КЕРАК: 14 ТА ФОЙДАЛИ МАХСУЛОТ.

Терингизни турли зарарли таъсирлардан камайтиринг, рационингизга қуйидаги махсулотларни қўшиб, уни соғлом ва мулойим қилинг.

1. Авокадо
Текшириш натижалари кўрсатишича авокадо тана вазнини бошқариб, терини соғломлаштиради. Унинг таркибидаги лютеин и зеаксантин терини ультрабинафша нурларидан химоялайди ва эластиклигини таъминлайди. Авокадо таркибида калий, натрий, магний, витаминлардан С, Е, К1, В6, фолиев кислота, ниацин, пантотен кислота, рибофлавин ва холин мавжуд бўлиб, уларнинг жарохатларни битказувчи эффекти хам бор.

2. Қизил балиқ
Ёш ўтган сари терининг барьер функцияси камая боради ва намликни йўқота бошлайди. Балиқ таркибидаги тўйинмаган ёғ кислоталари:  омега-3 ва омега-6  хужайра мембранасини мустахкамлайди, намликни сақланишини таъминлайди ва терини таранглиги оширади.

3. Помидорлар
Помидорлар таркибида С витамини тутгани учун терини эгилувчанлигини белгиловчи коллагенлар синтезини кучайтиради. Сабзавотларни қизил рангини таъминловчи каротиноид пигменти ультрабинафша нурларнинг зарарли таъсирини камайтиради.

4. Сабзи
Сабзи - ретинола и бета-каротиннинг асосий манбаси бўлиб, терини эркин радикаллар билан зарарланишини олдини олади. Д витамини билан қўшилганда кучли антиоксидант хисобланиб, терини тез қаришини тўхтатади.

5. Сут-қатиқ махсулотлари
Пробиотиклар терини эластик қилиб, турли тери касалликларини, аллергик реакцияларни олдини олади ва терини ўта сезгирлигини камайтиради.

6. Зайтун мойи
Зайтун мойи таркибидаги А, D ва Е витаминлари тери учун фойдали: фотоқаришини олдини олиб, ультрабинафша нурлар таъсирини ва яллиғланишни камайтиради. Витамин Е – табиий антиоксидант хисобланиб, липидларни перекисли оксидланишини тормозлайди.

7. Кўк чой
Чой таркибидаги полифенолларнинг хам яллиғланишга қарши, хам антиканцероген (ўсмага карши) хусусияти мавжуд. Қуёшга қарши воситалар билан қўлланилганда тери саратонини олдини олади.

8. Куркума
Куркумага сариқ ранг берувчи куркумин моддасини яллиғланишга қарши, саратонга қарши ва инфекцияга қарши таъсири бўлиб, антиоксидант ролини ўйнайди. Шикастланган терини тузалишини тезлатади. Терини ёшартиради.

9. Киви
Унинг таркибидаги витамин Е ва С организмдан токсинларни чиқариб ташлаб терини қуёш нуридан химоялайди.

10. Занжабил (имбирь)
Занжабил организмдан эркин радикалларни чиқариб ташлаб, тери саратонини олдини олади ва яллиғланишга қарши эффекти бор.

11. Ошқовоқ
Ошқовоққа тўқ сариқ рангни берувчи бета-каротин антиоксиданти С витамини билан бирга махсус коллагенларни синтезлаб, терини чиройини таъминлайди. Ундан ташқари юқори миқдордаги клетчатка ичак ишини яхшилаб тери саломатлигига иккиламчи фойда келтиради.

12. Ёнғоқ
Ёнғоқ кўп миқдорда Е витамини тутиб, у айниқса фундук, бодом ва грек ёнғоғида кўп. Бу модда токсинларни организмдан чиқарилишини таъминлаб, терини ультрабинафша нурлардан сақлайди.

13. Тухум
Тухум глицин, пролин ва лицин аминокислоталарини тутиб, улар терини эластиклигини таъминловчи коллаген ва эластин синтезини кучайтиради. Тухум сариғи эса А, D ва Е витаминларига бой.

14. Шоколад

Антиоксидант флавоноидлар ультрабинафша нурларни негатив таъсирини тормозлайди ва мухим хужайра элементларини шикастланишини олдини олади. Бир қатор илмий текширишлар шоколаднинг яллиғланишга қарши эффектини исботлаган. Аммо қариликни олдини олиш учун хар қандай плитка эмас, балки кўп миқдорда какао тутувчи қора шоколадлар ейиш тавсия этилади.


© Www.gepamed.uz